La majoria dels espanyols se'n va de vacances una o dues setmanes
Madrid, 01 de setembre 2025
Nota Informativa
- Els enquestats es decanten pel turisme de sol i platja, seguit del turisme cultural i el de contacte amb la natura, segons el darrer estudi de 'Turisme i gastronomia' que ha realitzat el CIS
- Sobre el que valoren més els espanyols de la gastronomia, un 86,9% destaca “la salut que proporciona”
- Un 30,5% dels espanyols assegura que sol anar a restaurants “dues o tres vegades al mes”
- El 79,9% considera “molt o força important” la cultura gastronòmica amb què s'identifica
El CIS ha realitzat aquest estiu una enquesta sobre turisme i gastronomia, en què es pregunta als espanyols pels seus costums de vacances i sobre les seves preferències respecte a l'àmplia varietat i riquesa de la gastronomia espanyola.
La majoria solen anar-se'n de vacances d'estiu habitualment entre una i dues setmanes (32,2%), seguits pels quals se'n van només una setmana (28,1%) i són un 19,3% els que se'n van més de dues setmanes. Un 17,6% assegura que se'n va menys d'una setmana.
Sobre el tipus d'allotjament, el 43,8% utilitza hotel o aparthotel durant les vacances, el 14,4% assegura que utilitza habitatges de familiars i amics, i en tercer lloc hi ha els habitatges de lloguer o apartaments turístics (13,1%).
Pel que fa al lloc de destinació, el 37,5% de les persones que se'n van de vacances prefereixen poble de la costa o proper a la costa, un 24,8% diuen que ciutat de la costa o propera a la costa, i un 22,5% prefereixen poble al camp oa la muntanya.
Vacances de sol i platja
Més de la meitat prefereixen el turisme de sol i platja (51,3%), seguit del turisme de caràcter cultural (39,2%) i el turisme de contacte amb la natura (34,9%). I un 30% prefereix el turisme rural.
Un 30,5% assegura que sol anar a restaurants “dues o tres cops al mes”, seguit d'un 29,1% que afirma anar “més de tres cops al mes”, i un 20,5% indica que, almenys, “una vegada al mes”.
Sobre els diners que solen gastar els espanyols que van a restaurants, un 55,7% diu que entre 15 i 30 euros i un 28,6% assegura que de 31 a 50 euros.
Consideracions sobre la gastronomia
El 86,9% considera molt o força important la salut que proporciona. Un 85,6% les relacions socials que l'acompanyen, mentre que un 85,8% el plaer de la degustació. Per a un 79,9% la cultura gastronòmica amb què s'identifica.
Diversitat i riquesa gastronòmica
Per als enquestats, la gastronomia espanyola es configura com un patrimoni viu, on cada comunitat autònoma aporta la seva identitat a un conjunt molt divers. La paella és considerada el plat “més típic i representatiu” de la gastronomia espanyola (63,4%) seguida per la truita de patata (58,3%), situant-se en tercera posició el pernil ibèric (43,8%).
Pel 74,9% dels enquestats la truita de patates s'ha de fer amb ceba, davant del 18,9% que opina que sense ceba. Sobre la discussió de si ha d'estar molt feta o poc feta, guanya l'opció de la truita poc feta amb el 53,3%, davant del 28,9% que la prefereix molt feta.
A més, dins de l'àmplia varietat gastronòmica d'Espanya, a cada comunitat autònoma, els enquestats destaquen diferents plats que són un reflex de les seves tradicions. Així, la fabada és el plat més representatiu d'Astúries (88%), el bullit muntanyenc de Cantàbria (85%) o el bullit madrileny de la Comunitat de Madrid (71,9%), entre altres plats.
Sortides a dinar o sopar en restaurants durant les vacances
Un 27% dels enquestats sol fer de dues a tres vegades a la setmana algun dinar o sopar en un restaurant quan estan de vacances, un 25,3% ho fa més de tres vegades a la setmana. I un 22% assegura que ho fan cada dia durant les vacances.
Sobre el que valoren més els espanyols de la gastronomia, un 86,9% destaca “la salut que proporciona”, un 85,8% assegura que dóna molta importància al plaer de la degustació i un 85,6% diu que “a les relacions socials que l'acompanyen”.
Aquestes i altres dades es troben recollides a l'enquesta sobre turisme i gastronomia que s'ha realitzat del 28 al 31 de juliol amb una mostra de 2.896 entrevistes.