Vés enrere

Una obra del CIS sobre la imatge dels polítics i el seu impacte en el vot obté el Premi AECPA 2011

Madrid, 14 de juliol 2011

Noticia


Madrid, 13 de juliol. - "Líderes políticos, opinión pública y comportamiento electoral en España", de Guillem Rico, editat pel Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) el 2009, ha guanyat el Premi al Mejor Libro, atorgat per l'Asociación Española de Ciencia Política (AECPA). El jurat, que en aquesta edició ha valorat les obres publicades en els dos últims anys, ha destacat la seva originalitat, innovació, rellevància, impacte i repercussió.

Es tracta del primer treball d'investigació que es publica a Espanya on s'estudia de forma sistemàtica i en profunditat la naturalesa i els efectes de les imatges dels líders en les actituds polítiques i decisions de vot dels espanyols.

Guillem Rico, doctor en Ciència Política per la Universitat Autònoma de Barcelona, demostra que les imatges dels líders exerceixen un impacte notable en les decisions de vot dels espanyols, corroborant un fenomen ja intuït pels estudiosos del comportament electoral al nostre país: una bona valoració del líder incrementa significativament la probabilitat de donar suport al seu partit.

Aquesta obra aprofita la disponibilitat de la ingent base de dades del CIS, on es recull la popularitat dels candidats al llarg dels últims 30 anys, i inclou una anàlisi de l'evolució de les valoracions dels líders del PSOE, PP/AP, IU/PCE, UCD i CDS de 1979 a 2009.

Els resultats d'aquest treball suggereixen que els ciutadans fan, en general, un ús sensat i políticament raonat de les consideracions sobre els líders. També demostra que les imatges dels candidats estan íntimament i congruentment lligades a les circumstàncies del debat polític, el rendiment dels governs i les propostes d'acció dels partits.

"Líderes políticos, opinión pública y comportamiento electoral en España" comparteix aquest premi concedit exaequo també a l'obra "Azorín, testigo parlamentario. Periodismo y política de 1902 a 1923", de José Ferrándiz Lozano.

icono Compartir enllaçCompartir enllaç

icono x (twitter)X (Twitter)