A maioría dos españois van de vacacións durante unha ou dúas semanas.
Madrid, 01 setembro 2025
Nota Informativa
- Os enquisados prefiren o turismo de sol e praia, seguido do turismo cultural e o turismo de natureza, segundo o último estudo 'Turismo e Gastronomía' realizado polo CIS.
- En canto ao que máis valoran os españois da gastronomía, o 86,9 % destaca "a saúde que proporciona".
- O 30,5 % dos españois afirma ir habitualmente a restaurantes «dúas ou tres veces ao mes».
- O 79,9 % considera que a cultura gastronómica coa que se identifican é «moi ou bastante importante»
Este verán, o CIS realizou unha enquisa sobre turismo e gastronomía, preguntando aos españois sobre os seus hábitos vacacionais e as súas preferencias en canto á ampla variedade e riqueza da gastronomía española.
A maioría adoita ir ás vacacións de verán de entre unha e dúas semanas (32,2 %), seguida dos que van só unha semana (28,1 %) e o 19,3 % que van máis de dúas semanas. Outro 17,6 % afirma ir menos dunha semana.
En canto ao tipo de aloxamento, o 43,8 % escolle hoteis ou apartoteis durante as súas vacacións, o 14,4 % afirma elixir vivendas propiedade de familiares e amigos e, en terceiro lugar, sitúanse as vivendas de alugueiro ou os apartamentos turísticos (13,1 %).
En canto ao destino, o 37,5 % dos turistas prefiren unha cidade costeira ou preto da costa, o 24,8 % prefiren unha cidade costeira ou preto da costa e o 22,5 % prefiren unha cidade rural ou de montaña.
Vacacións de sol e praia
Máis da metade prefire o turismo de sol e praia (51,3 %), seguido do turismo cultural (39,2 %) e o turismo de natureza (34,9 %). E o 30 % prefire o turismo rural.
O 30,5 % afirma ir habitualmente a restaurantes «dúas ou tres veces ao mes», seguido do 29,1 % que afirma ir «máis de tres veces ao mes» e o 20,5 % que afirma ir polo menos «unha vez ao mes».
En canto á cantidade de diñeiro que os españois gastan habitualmente en restaurantes, o 55,7 % afirma que está entre 15 e 30 euros, e o 28,6 % que está entre 31 e 50 euros.
Consideracións sobre a gastronomía
O 86,9 % considera moi ou bastante importante a saúde que proporciona. O 85,6 % considera importantes as relacións sociais que o acompañan, mentres que o 85,8 % considera o pracer de comer. O 79,9 % considera importante a cultura alimentaria coa que se identifican.
Diversidade e riqueza gastronómica
Para os enquisados, a cociña española é vista como un patrimonio vivo, e cada comunidade autónoma achega a súa propia identidade a unha mestura moi diversa. A paella considérase o prato "máis típico e representativo" da cociña española (63,4%), seguida da tortilla de patacas (58,3%), e o xamón ibérico en terceiro lugar (43,8%).
Para o 74,9 % dos enquisados, a tortilla de pataca debería facerse con cebola, fronte ao 18,9 % que cre que debería facerse sen cebola. En canto ao debate sobre se debería estar "ben feita ou pouco feita", a opción da tortilla pouco feita gaña cun 53,3 %, fronte ao 28,9 % que a prefire ben feita.
Ademais, dentro da ampla variedade gastronómica de España, en cada comunidade autónoma, os enquisados destacan diferentes pratos que reflicten as súas tradicións. Así, a fabada é o prato máis representativo de Asturias (88%), o cocido montañés de Cantabria (85%) e o cocido madrileño da Comunidade de Madrid (71,9%), entre outros.
Saír a xantar ou cear a restaurantes nas vacacións
O vinte e sete por cento dos enquisados adoitan xantar ou cear nun restaurante dúas ou tres veces por semana durante as vacacións, o 25,3 % faino máis de tres veces por semana. E o 22 % afirma facelo todos os días durante as vacacións.
En canto ao que máis valoran os españois da gastronomía, o 86,9 % destaca "a saúde que proporciona", o 85,8 % afirma valorar o pracer de degustar e o 85,6 % afirma "as interaccións sociais que a acompañan".
Estes e outros datos recóllense na enquisa de turismo e gastronomía realizada do 28 ao 31 de xullo cunha mostra de 2.896 entrevistas.