Premi Nacional de Sociologia 2014 atorgat al Sr. Víctor Pérez Díaz

El Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política d'aquest any ha estat concedit a Víctor Pérez-Díaz. Aquest premi és un reconeixement a l'aportació i tasca científica en el camp de la sociologia o la ciència política i s'atorga per una trajectòria professional o a una obra singular.

Víctor Pérez Díaz (Madrid, 1938) és doctor en sociologia per la Universitat Harvard, i doctor en dret i ciències polítiques per la Universitat Complutense de Madrid. És membre de l'American Academy of Arts and Sciences (Cambridge, Massachusetts), que reuneix acadèmics americans i estrangers, i inclou 170 premis Nobel; i membre de l'Academia Europaea (Londres). Catedràtic de sociologia de la Universitat Complutense de Madrid (1979/2009), així com professor visitant de la Universitat Harvard, del MIT (Massachusetts Institute of Technology), de la Universitat de Califòrnia (San Diego), de la Universitat de Nova York i de la New School for Social Research de Nova York. També ha estat fellow de l'Institute for Advanced Study de Princeton, professor del Centre d'Estudis Socials de Berlín (Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung) i de l'Institut de Ciències Polítiques de París, i director associat a l'École des Hautes Études a Sciences Sociales de París. Ha estat membre del Comitè sobre Europa Occidental del Social Science Research Council de Nova York, i membre de diversos grups d'experts de la Comissió Europea sobre temes de política social i de tecnologia. President de Analistas Socio Políticos, Gabinete de Estudios, un centre de recerca en ciències socials fundat el 1993, dedicat a estudis de sociologia econòmica, política i de la cultura a Espanya i altres països, en especial a Europa.

És autor de més de cinquanta llibres, entre els quals hi ha de publicats per Harvard University Press, així com per MacMillan, Garland Publishers i Berghahn Publishers; l'últim és Markets and Civil Society, publicat per Berghahn el 2009.

El guardonat ha estat reconegut per una impecable trajectòria científica, pel rigor conceptual dels seus estudis en el camp de la sociologia empírica, la seva col•laboració pública i la seva aplicació a l'anàlisi en les administracions públiques, així com l'impuls d'un grup emergent d'eminents sociòlegs en diferents institucions.

El jurat ha estat constituït pel president del CIS, Félix Requena, l'europarlamentària i expresidenta del CIS, Pilar del Castillo, el catedràtic de sociologia de la Universitat Nacional d'Educació a Distància, Luis J. Garrido Medina, la catedràtica de ciència política de la Universitat Nacional d'Educació a Distància, Carmen González Enríquez, el catedràtic de ciència política de la Universitat del País Basc, Francisco J. Llera Ramo, el catedràtic de sociologia de la Universitat Autònoma de Madrid, José Juan Toharia Cortés, i el catedràtic de sociologia de la Universitat Autònoma de Madrid, Cristóbal Torres Albero.