Premi Nacional de Sociologia 2012 atorgat al Sr. Juan Díez Nicolás

El Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política d'aquest any li ha estat concedit a Juan Díez Nicolás. Aquest premi és un reconeixement a l'aportació i tasca científica en el camp de la Sociologia o la Ciència Política i s'atorga per una trajectòria professional o a una obra singular.

Juan Díez Nicolás és catedràtic de Sociologia emèrit de la Universitat Complutense de Madrid, llicenciat en Ciències Polítiques, va obtenir el Premi Extraordinari de Llicenciatura (1960), el Premi Nacional Final de Carrera (1961), doctor en Ciències Polítiques (UCM, 1967), catedràtic numerari de Sociologia (1971). Va ser cofundador de l'Institut de l'Opinió Pública. Director tècnic i secretari general (1963-69) i president del CIS (octubre 1976 - abril 1979). Recentment ha estat condecorat com a rector honorari i doctor honoris causa en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Nacional d'Educació a Distància (2012). En l'actualitat és president-fundador de FADDIS (Fundació per a l'Anàlisi i Difusió de Dades d'Investigació Social), (2009- ), assessor permanent com a responsable de l'Arxiu Oficial de Dades al Comitè Executiu, World Values Survey Association (elegit 2008- ), acadèmic a l'Acadèmia Europea de Ciències i Arts (2001- ). Ha dirigit multitud d'investigacions empíriques i és autor de nombroses publicacions científiques entre els quals es troben: Sociologia: Entre el funcionalismo y la dialéctica (1971), Especialización funcional y dominación en la España urbana (1972), Los españoles y la opinión pública (1976), Ecología humana y ecosistema social (1984), Sociología de la población (1990), Posición social, información y postmaterialismo (1992), Tendencias mundiales de cambio en los valores sociales y políticos (1994), Actitudes hacia los inmigrantes (1998), Los españoles y la inmigración (1999), El dilema de la supervivencia. Los españoles ante el medio ambiente (2004), Multidimensional Social Science (2009), The EU and Ageing Populations, Implications For Migration Flows (2011).

El guardonat ha estat un dels principals impulsors de la sociologia espanyola en l'àmbit internacional.

El jurat estava constituït pel president del CIS Félix Requena, el catedràtic de sociologia i director del Centre d'Estudis sobre Migracions a l'Institut Universitari Ortega y Gasset Joaquín Arango Vila-Belda, l'europarlamentària i expresidenta del CIS Pilar del Castillo, el catedràtic de sociologia de la Universitat d'Oviedo Rodolfo Gutiérrez Palacios, el catedràtic de ciència política de la Universitat del País Basc Francisco J. Llera, el catedràtic de sociologia de la Universitat Europea de Madrid Juan Salcedo i el catedràtic de sociologia de la Universitat Autònoma de Madrid José Juan Toharia.