El CIS presenta "Generaciones excluidas" [«Generacions excloses»], una obra clàssica sobre integració i etnicitat

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha presentat "Generaciones excluidas: mexicano-estadounidenses, asimilación y raza", d'Edward Telles i Vilma Ortiz, el passat 10 de juny, en el context de la Fira del Llibre de Madrid.

presentacion_libro_generacion_excluidas

L'acte, que va comptar amb l'assistència del president del CIS, Ramón Ramos; un dels autors de l'obra, Edward Telles, i el catedràtic de sociologia, Antonio Izquierdo, va posar en relleu l'originalitat de l'obra, no solament pel seu enfocament metodològic, sinó per les seves conclusions rellevants.

Edward Telles i Vilma Ortiz, catedràtics de sociologia de les universitats de Princeton i Califòrnia, respectivament, assenyalen una sèrie de barreres institucionals, com el funcionament deficient del sistema educatiu i la persistència de la discriminació, per explicar per què s'ha detingut la integració de les generacions més joves i proposen una sèrie de mesures que podrien impulsar de nou aquest procés.

Una troballa fortuïta desencadena aquesta innovadora anàlisi en la qual es demostra que el progrés econòmic i educatiu experimentat pels immigrants d'origen mexicà als Estats Units s'estanca a partir de la segona generació.

En la seva presentació, Antonio Izquierdo, catedràtic de sociologia de la Universitat de la Corunya i director de l'equip de sociologia de les migracions internacionals, va insistir en la necessitat de replantejar-nos les perspectives de la integració i les polítiques d'immigració en vista dels resultats descoratjadors d'aquesta investigació de caràcter intergeneracional. "És un llibre bàsic en camps com l'estratificació, l'etnicitat i les polítiques comparades d'integració dels immigrants i dels seus fills a Europa i als Estats Units», va afirmar Izquierdo.

arrow_back