Premi Nacional d'Edició Universitària a la col·lecció Cuadernos Metodológicos

Logotip de la UNE

XIII Premis Nacionals d'Edició Universitària

Un jurat independent selecciona els millors llibres universitaris editats el 2009

El jurat ha estat integrat per les següents personalitats:

 • Rogelio Blanco, director general del Libro, Archivos y Bibliotecas
 • Magdalena Vinent, directora general de CEDRO
 • Francisco Moreno, director acadèmic de l'Instituto Cervantes
 • Antonio Maria Ávila, director executiu de la Federación del Gremio de Editores de España
 • Blanca Berasategui, directora d'El Cultural (El Mundo)
 • Laura Revuelta, redactora en cap de l'ABCD las Artes y las Letras (ABC)
 • Winston Manrique, responsable de llibres de Babelia (El País)

Les obres seleccionades, entre el centenar de títols que s'han presentat a aquesta convocatòria, han estat les següents:

  Pioneros del Graffiti en España (Universitat Politècnica de València). Premi a l'obra més ben editada. El jurat ha fet ressaltar "el disseny modern i atrevit, molt adequat al contingut, que presenta aquesta obra de gran solidesa documental i novetat temàtica".

  Antonio de Guevara y Europa (Edicions de la Universitat de Salamanca). Premi a la millor monografia en les àrees de ciències humanes i socials. Segons el jurat, "es tracta d'un treball exhaustiu sobre aquest autor espanyol del Renaixement l'obra del qual va influir enormement tant en el pensament espanyol com en l'europeu".

  Captura y almacenamiento de CO2. Criterios y metodología para evaluar la idoneidad de una estructura geológica como almacén de CO2 (Universitat de Huelva). Premi a la millor monografia en les àrees de ciències experimentals i de tecnologies. El jurat l'ha considerat "una interessant aportació als estudis mediambientals". "Davant del desenvolupament econòmic i el continu consum de combustibles fòssils, amb la conseqüent acumulació de CO2, la preocupació pel canvi climàtic va en augment. Aquest llibre aborda un tema de gran actualitat i mostra un recorregut pels diferents models tecnològics que ajudarien a reduir les emissions de CO2", afegeix.

  Tuberculosis. Historia de su conocimiento (Universitat d'Oviedo). Premi a la millor monografia en les àrees de ciències de la salut. Segons el parer del jurat aquest tema "necessitava una revisió històrica, duta a terme, en aquest cas, per un especialista d'experiència contrastada. Es ressalta el rigor en la recerca de la història de la medicina".

  Suna e Xara. La ley de los mudéjares valencianos (segles XIII-XV) (Universitat Jaume I). Premi a la millor monografia en les àrees de ciències jurídiques i econòmiques. El jurat ha estimat que aquesta obra "estudia un àmbit jurídic no habitual en les investigacions recents" i que fa una aportació "important a la història del dret, atesa la llarga i destacada permanència que van tenir els mudèjars en l'antic Regne de València". Així mateix, ha posat en relleu "la seva excel·lent edició, el seu rigor i el seu ric acompanyament gràfic".

  Cuadernos Metodológicos (Centro de Investigaciones Sociológicas). Premi a la millor col·lecció per considerar-la la "col·lecció més important de metodologia sociològica al món hispànic". "La solvència dels autors i l'extensa relació de títols publicats l'han convertit en una col·lecció de referència en la formació de sociòlegs en l'àmbit hispànic", afegeix.

  Diálogo de doctrina cristiana (Biblioteca de Autores Cristianos i Universitat Nacional d'Educació a Distància). Premi a la millor coedició amb una editorial privada. El jurat ha seleccionat aquesta obra que "suposa la recuperació d'un gran text, obra clau de la dialogística espanyola i un clàssic" en l'estudi del cristianisme a Europa". "La solidesa en la formació històrica, filosòfica i teològica dels autors del treball garanteixen un aparell crític rigorós i detallat", afegeix.

  Historia de las plantas en el mundo antiguo (Universitat de Deusto i Consejo Superior de Investigaciones Científicas). Premi a la millor coedició interuniversitària, que "suposa un magnífic exemple de col·laboració entre un centre universitari i un altre de recerca i difon entre el gran públic, a través de la imatge i el text, en una bella i cuidada presentació, la utilització de les plantes en el Món Antic i el seu impacte en la literatura de l'època," assenyala el jurat.

  El Cantar de los Cantares en el humanismo español (Universitat de Huelva). Premi a la millor traducció "per ser una obra que ha suposat un gran esforç de traducció des de l'hebreu medieval, especialment en el tractament de les fonts que han influït en el Cantar de los Cantares, i l'encertada integració d'aquestes en l'estudi monogràfic".

El jurat ha declarat desert el premi a la millor edició digital i multimèdia i ha manifestat "la seva preocupació per l'absència de publicacions que presentin materials en els quals s'utilitzin de forma més creativa els diversos recursos que les tecnologies de la informació i la comunicació posen ara mateix al nostre abast", es llegeix a l'acta.

www.une.es; prensa@une.es; 913 816 131; 654 991 862

arrow_back