Biografía de María Ángeles Durán Heras

[Anar a Semblança]

María Ángeles Durán Heras

María Ángeles DURÁN

Madrid, 1942

Llicenciada en c. polítiques i econòmiques, és doctora en ciències polítiques per la Universitat Complutense de Madrid. Ha rebut el doctorat honoris causa per les Universitats Autònoma de Madrid, València i Granada.

La seva tesi doctoral El treball de les dones va marcar l’inici de la investigació sistemàtica sobre els condicionants socials en la vida de les dones a Espanya. Ha fet estades de recerca o docència a les Universitats de Michigan, Cambridge, Washington (Seattle), PUC de Rio de Janeiro, Institut Europeu de Florència, Col•legi d’Espanya a París i Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. Col•labora amb nombroses organitzacions internacionals, entre d’altres UNESCO, OMS, ONUdones i CEPAL.

El seu camp principal d’investigació és la frontera entre sociologia i economia, especialment el treball no remunerat. Pionera en molts camps, va ser la primera dona que va obtenir a Espanya una càtedra de sociologia. El 1987 es va incorporar al Consell Superior d’Investigacions Científiques com a professora d’investigació. Actualment continua desenvolupant la seva activitat, ad honorem, al Centre de Ciències Humanes i Socials.

Ha estat presidenta de la Federació Espanyola de Sociologia (1998-2001), integrant del comitè executiu de la International Sociological Association, directora del Seminari d’Estudis de la Dona i de la Càtedra UNESCO de Polítiques de Gènere i Igualtat de Drets entre Dones i Homes (2010-2013) a l’UAM.

El reconeixement de la seva obra ultrapassa les fronteres acadèmiques: ha rebut, entre d’altres, el Premi Nacional d’Investigació en Ciències Econòmiques, Socials i Jurídiques Pascual Madoz, la Medalla d’Extremadura, la Medalla d’Or al Mèrit en el Treball, el premi Juana Azurduy del Senat de la República Argentina, el Premi Clara Campoamor de l’Ajuntament de Madrid, el nomenament com a Col•legiada d’Honor del Col•legi d’Arquitectes de Madrid, el premi Cultura per a la Salut (ADEPS), el premi Missatgers de la Pau i el premi Protagonistes atorgat pels mitjans de comunicació per a la modalitat d’investigadors. El 2004 la Universitat Autònoma de Madrid va instituir el premi María Ángeles Durán, destinat a fomentar la creativitat teòrica i metodològica i impulsar la qualitat de la recerca en els estudis de gènere.

Autora de més de dues-centes publicacions, entre els seus llibres destaquen: Els costos invisibles de la malaltia; El treball no remunerat en l’economia global; Si Aristòtil aixequés el cap; La investigació sobre l’ús del temps; La ciutat compartida; i La riquesa invisible de la cura. Obertament partidària de la investigació-acció, en els seus treballs reivindica tant el rigor de l’observació empírica com la imaginació creativa i el compromís social.

 

arrow_back